Ραδιοερασιτεχνισμός

Πέρασαν 100 περίπου χρόνια από τότε που ο Γουλιέμος Μαρκόνι πραγματοποίησε την πρώτη ασύρματη μετάδοση σήματος από την Αγγλία στις ακτές της Νέας Γής του Καναδά. Το θρυλικό εκείνο σήμα που αποτελούνταν από την εκπομπή τριών τελείων, δηλαδή του γράμματος S μέσω του κώδικα Morse, έμελλε να αποτελέσει το έναυσμα για την συναρπαστική εποχή των ασύρματων επικοινωνιών. Ήταν 12 Δεκεμβρίου 1901….


Από τον Κώστα Παπαδόπουλο, SV2SW, πρόεδρο της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Ημαθίας

(Το κείμενο αποτελεί μια συλλογή από αναφορές σε διάφορα sites και προσωπική συγγραφή)


Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός


Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικής προσφοράς. Αφορά όλους εκείνους που θέλουν να έχουν ως ευχάριστη ενασχόληση τους την επικοινωνία μέσω ασύρματων συσκευών με ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.


Παράλληλα ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Προσφέροντας υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας σε φορείς και ομάδες διάσωσης οι ραδιοερασιτέχνες αποτελούν πλέον έναν απο τους σημαντικότερους πόρους της Ευρωπαικής Ενωσης σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση που έγινε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και επειδή η τεχνολογία διαρκώς αναπτύσεται η ευχάριστη αυτή δραστηριότητα προσφέρεται για διαρκείς πειραματισμούς άσχετα απο το επιστημονικό επίπεδο ή την επαγγελματική απασχόληση του καθενός.Ποιοί είναι οι ραδιοερασιτέχνες


Επειδή στην χώρα μας η λέξη ραδιοερασιτέχνης συγχέεται από άγνοια ή σκόπιμα πολλές φορές με παράνομες δραστηριότητες στα FM θα πρέπει να διευκρινήσουμε πως οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουνε καμμία απολύτως σχέση με τους ραδιοπειρατές. Ο όρος ραδιοερασιτέχνης είναι καθιερωμένος στην διεθνή αλλά και στην Ελληνική νομοθεσία.


Οι ραδιοερασιτέχνες είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που έχουν ένα μάλλον ασυνηθιστο hobby. Είναι άνθρωποι όπως όλοι μας, άνδρες και γυναίκες, μικρής ή μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς να έχουν απαραιτήτως κάποια άμεση σχέση λόγω σπουδών ή επαγγέλματος με το αντικείμενο των τηλεπικοινωνιών. Βασικό τους γνώρισμα όμως είναι η μεγάλη αγάπη που τρέφουν για τις ασύρματες επικοινωνίες και την ανάγκη τους να πειραματιστούν πάνω σε αυτές.


Οι ραδιοερασιτέχνες μέσω των επικοινωνιών με άλλους ραδιοερασιτέχνες απο όλο τον κόσμο αναπτύσσουν πολλές φορές ισχυρούς δεσμούς φιλίας προβάλλοντας την χώρα μας και προωθώντας την διεθνή συνεργασία στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό.


Πως μπορεί να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης


Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών που διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο.


Οι εξετάσεις που είναι γραπτές και προφορικές περιλαμβάνουν θέματα ραδιοθεωρίας, βασικών γνώσεων ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών , στοιχειώδεις γνώσεις της αγγλικής γλώσσας καθώς και λήψη και αποστολή σημάτων MORSE για την κατηγορία 1 που αφορά στην χρήση βραχέων αλλά και υπερβραχέων συχνοτήτων (ζώνες συχνοτήτων HF – VHF – UHF - SHF).


Η τελευταία δοκιμασία δεν είναι υποχρεωτική για όσους επιθυμούν την λήψη πτυχίου ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας 2 για αποκλειστική χρήση υπερβραχέων συχνοτήτων VHF-UHF - SHF.


Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Νομού Ημαθίας - DX Club


Το DX Club αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων με επιθυμία την δημιουργία ενός χώρου συνάντησης και αλληλοενημέρωσης. Στο χώρο αυτό υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την διεξαγωγή τόσο των απαραίτητων μαθημάτων όσο και των ραδιοεπικοινωνιών με όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο DX CLUB

Ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα κοντά μας.

Cheap web hosting service is not always a good solution. I highly recommend reading some hosting reviews such as hostmonster review or ipage hosting review.
Business Joomla Templates designed by Joomla Hosting